Minidlna szerver konfigurálása

Elősször is tisztázuk azt mi is az a DLNA szerver, mire használható:

  • A DLNA szerver szgítségével filmeket, képeket és zenét oszthatunk meg a belső hálózatunkon DLNA képes készülékek részére (pl. okostv, mobiltelefon, tablet, stb.).

Az alábbi beállítások elvégzéséhez parancssor használata szükséges. Telnet, vagy putty program segítségével be kell jelentkezni a készülékre.

A DLNA szerver tárolójának az előző leírásaimban is bemutatott külső HDD -t használom, amely a /media/hdd mappába lett becsatolva. Itt létrehoztam egy Home nevű könyvtárat, ez fog tárolni minden média állományt. Tehát a médiaszerverünk munkakönyvtára a /media/hdd/Home könyvtár lesz.

Nyissuk meg a DLNA szerver beállítóablakát.

Menü -> Beállítások -> Rendszer -> Hálózat -> DLNA Server

DLNA Szerver beállító ablak

A "Server Name" opciót ízlésünk szerint megváltoztathatjuk. Ezt a nevet fogja kiírni mindegyik kliens, amelyik a szerverhez kapcsolódik. Az "Enable Autostart for DLNA Server" opció értékét állítsuk "igen" -re, így a box indulásakor el fog indulni a DLNA Szerver is. Az összes többi beállítást hagyjuk alapértelmezésen! Mentsük el és lépjünk ki a beállítóablakból.

Az /etc/minidlna.conf állomány kilistázva

A minidlna program konfigurációs állománya az /etc könyvtárban található. Érdekesség képpen a fenti képen kilistáztattam a tartalmát. Láthatóan valamivel több beállítást tartalmaz mint az előző beállítóablak, de ezekhez nem kell nyulni. A médiáinkat tartalmazó könyvtárakat fogjuk hozzá alakítani az alapértelmezett beállításokhoz.

Listáztassuk ki a /media könyvtárat,

ls -l /media

A /media könyvtár kilistázva

majd pedig a /media/dlna könyvtárat.

ls -l /media/dlna

A /media/dlna könyvtár kilistázva

Láthatóak a Musics, Pictures és Videos könyvtárak, melyek az alapértelmezett konfigurációban is meg vannak adva. Töröljük a Musics és Pictures könyvtárakat, ezeket a későbbiekben egy-egy symlinkkel fogjuk helyettesíteni. A Videos mappába pedig ugyan ezzel a módszerrel be fogjuk linkelni a médiáinkat tartalmazó mappákat.

rm -r /media/dlna/Musics

rm -r /media/dlna/Pictures

Majd listázzuk ki a /medi/dlna tartalmát újra.

ls -l /media/dlna

 

A /media/dlna könyvtár újra listázva

Mint a képen is látható csak a Videos könyvtár maradt meg.

Lépjünk be a korábban létrehozott Home könyvtárunkba, majd listázzuk ki a tartalmát.

cd /media/hdd/Home

ls -l /media/hdd/Home

A Home könyvtárunk tartalma

Látható a felvételek és az időcsúsztatás részére korábban létrehozott Recording és Timeshift mappa. Most készítsünk egy-egy könyvtárat a filmjeink, zenéink és képeink számára, majd listázzuk ki újra a Home könyvtár tartalmát.

mkdir /media/hdd/Home/Movies

mkdir /media/hdd/Home/Musics

mkdir /media/hdd/Home/Pictures

ls -l /media/hdd/Home

A Home könyvtárunk frissített tartalma

Mint a fenti képen is látható létrejött a három új könyvtárunk a Home mappában. Most kössük össze ezeket a /media/dlna könyvtárral. A Musics és Pictures könyvtárakat ugye az előbb töröltük onnan, ezért a most létrehozottakat belinkeljük oda.

ln -s /media/hdd/Home/Musics /media/dlna/Musics

ln -s /media/hdd/Home/Pictures /media/dlna/Pictures

Ellenőrízzük le.

ls -l /media/dlna

A /media/dlna újralistázva

Mint a képen is látható létre jött két link, melyek a /media/hdd/Home/Musics és /media/hdd/Home/Pictures könyvtárakra mutatnak. A minidlna szerver ezeket úgy fogja látni, mintha a /media/dlna alkönyvtárai lennének.

Most töltsük meg tartalommal a /media/dlna /Videos mappát. Az előző módszezzel linkeljük bele a Home könyvtárunk Movies és Recording mappáit. Így mind a Movies könyvtárba másolt videókat, mind a boxal felvett műsorokat meg tudjuk osztani dlna -n keresztül.

ln -s /media/hdd/Home/Movies /media/dlna/Videos/Movies

ln -s /media/hdd/Home/Recording /media/dlna/Videos/Recording

Ellenőrízzük le.

ls -l /media/dlna/Videos

A /media/dlna/Videos mappa kilistázva

A /medi/dlna/Videos mappában létrejött a két link, melyek a /mesia/hdd/Home/Movies és Recording mappákra mutatnak.

Ezzel nagyjából készen is vagyunk. A biztonság kedvéért töröljük le a /media/hdd/minidlna mappában található files.db állományt. Ez egy adatbázis állomány, a minidlna szerver ebben tárolja a médiáink listáját. Amennyiben hiányzik a szerver ezt újra fogja generálni a helyes adatokkal, viszont, ha a beállításainkhoz képest hibás adatokat tartalmaz, akkor nem biztos, hogy a szerverünk jól fog működni.

rm -r /media/hdd/minidlna/files.db

Ezután indítsuk újra a boxot és egy DLNA képes ezközzel ellenőrízzük le, a szerver működését.

Platform: 
sh4
Box típus: 
Rendszer típusa: 
Verzió: 
Blackmod v2.0
Mihez kapcsolódik a leírás: