Fórum szabályzat

Üdvözöljük fórumunkon!

A következő szabályokat a fórumozó közösség visszajelzései és más fórumok tapasztalatai alapján alkottuk meg.
1.) A fórum és az oldal egyébb funkcióinak használata feltételezi a Fórumszabályzat ismeretét és elfogadását.
2.) A szabályzat nem ismerése nem mentesít a kellemetlen következményei (indoklás nélküli üzenet-, vagy akár ID-törlés) alól.

A fórum profilja

Fórumunk fő profilja az Amiko SHD-8900 Alien és Amiko Alien2 típusú műholdvevő készülékekre készített magyar fejlesztésű OpenAR-P, OpenPli, OpenVision alapokon nyugvó Enigma szoftver.
A fórum célja

Igény esetén új témák is indíthatóak, ezek indítását az oldal adminisztrátora engedélyezi.

Az adminisztrátor és a moderátor

Adminisztrátor: Az adminisztrátor a weboldal tulajdonosa. Ő választja ki a fórumok moderátorait, ő ad jogokat a regisztrált felhasználóknak, továbbá ő szerkesztheti vagy törölheti az egyes hozzászólásokat.
Moderátor: A moderátorok a fórumok vezetői. Az adminisztrátor is lehet moderátor. A moderátorok szerkeszthetik vagy törölhetik a fórumokon szereplő üzeneteket, nem tudják azonban megváltoztatni az egyes felhasználók jogait, és nem tudnak tagokat kitiltani a fórumból, bár megkérhetik erre az adminisztrátort.

A viták módjáról

Flame: Indulatos bejegyzés, megjegyzés vagy vita. A témákon belül ajánlott kerülni. A végképp elkerülhetetlennek látszó vitákat (flame-eket) egy rövid üzenet és kísérő hivatkozás mellékletével célszerű átterelni a felmerülő igény esetén létrejövő „Flame fórum”-ra.
Mivel a flame gyakran szalonképtelen és/vagy nem tartozik szorosan a fórum témájához, a moderátorok, az értelmetlen vitát elkerülendő, figyelmeztetik, moderálják az adott üzeneteket, témákat, felhasználókat. Ha bárki heves vitába keveredik, provokálják stb., javasolt higgadtan, kulturáltan válaszolni, „elszámolni tízig”, nem pedig azonnal, hirtelen felindulásból válaszolni. Az ilyen reakciók általában tovább rontják a helyzetet, és még kellemetlenebb helyzetbe sodorhatják az illetőt. 
Aki sértő hozzászólást talál, akár neki címezve, akár másnak, vagy eltévedt, fölösleges, trágár üzenetre bukkan, értesítse a moderátort.

Hozzászólások

A hozzászólás az elküldésének pillanatában nyilvánossá válik, ezért tartalmáért sem az oldal üzemeltetője, sem a moderátorok felelősséget nem vállalnak. A hozzászólás tartalma mindenkor az azt közzétevő felhasználó véleményét tükrözi, azzal az oldal üzemeltetője semminemű közösséget nem vállal. A hozzászólás közzétételével a regisztrált felhasználó lemond hozzászólása feletti rendelkezési jogáról. Az üzemeltető a saját belátása és érdekei szerint szabadon rendelkezik a bármelyik fórumán közzétett hozzászólásokkal, ideértve az egyes hozzászólások részét vagy egészét képező tudományos, műszaki és szoftveralkotások tárolását vagy törlését is. Anyagi vagy más jellegű követelést a későbbiekben ezek tárolására, törlésére, vagy ezek elmaradására, a hozzászólások megsemmisülésére alapozva nem támaszthat.

Törlendő hozzászólások:

 1. Jogsértő hozzászólások. A közzétételének időpontjában bűncselekményre vagy egyéb jogsértésre történő felhívást, arra való jelentkezést tartalmaz, vagy a hatályos magyar jogszabályba ütközik.
 2. Olyan hozzászólás beküldése, amely személyes adatvédelmi törvényeket sért, illetve más személyes adatait nyilvánosságra hozza. (Kivétel ez alól, ha az adott regisztrált felhasználó saját maga hozza nyilvánosságra személyes adatait.)
 3. Olyan hozzászólás, amely akadályozza a fórum rendeltetésszerű használatát.
 4. Az üzemeltető rendszerét, vagy a felhasználók számítógépének működését általuk nem kívánt módon befolyásoló hozzászólások.
 5. Alpári, fenyegető, agresszív, sértő hangnemű hozzászólások. A téma ismeretében azt a moderátor itéli meg, hogy az adott hozzászólás ebbe a kategóriába tartozik-e.
 6. A moderálást, üzemeltetőt minősítő, velük foglalkozó beírások. A moderálás nem képezi vita tárgyát és nem kell személyes sértésnek venni.
 7. A jó ízlést sértő képeket tartalmazó üzenetek.
 8. Gyűlöletkeltésre, illetve ilyen témájú web-oldalakra mutató hivatkozásokat tartalmazó hozzászólások.
 9. Egyes regisztrált felhasználókat sértő, lejárató, személyeskedő vélemények.
 10. Rasszista kifejezések.
 11. Politikai tartalmú hozzászólások.
 12. Hamis információk szándékos terjesztése.
 13. Bárminemű szándékos közösségromboló magatartás és provokáció.
 14. A nickneve és hozzászólásai alapján valaki olyan személynek vagy cégnek, vagy cég képviselőjének adja ki magát, ami nem felel meg a valóságnak.
 15. Minden olyan beírás, mely akadályozza a topik használatát.
 16. Reklám közzététele, kereskedelmi tevékenység, illetve üzletszerű gazdasági tevékenység folytatása.
 17. Témaromboló hozzászólások. Témarombolás esetei:
  • Technikai rombolás: JAVA-alkalmazások, nagyméretű képek (>500 kB), „kisregények” bemásolása, a rovatok letöltését akadályozó vagy lényegesen lassító csatolások („linkek”), képek, elrontott UBB-kódok, automatikusan induló fájlletöltések, átirányítások és minden más olyan beavatkozás, ami megváltoztatja a rovat méretét, megjelenését, illetve akadályozza annak rendeltetésszerű használatát (például szöveg nélküli hozzászólások stb.).
  • Tartalmi rombolás: A kulturált, folyamatos társalgást feltűnően, szándékosan akadályozó és zavaró, vagy témán kívüli („offtopic”) hozzászólások.
  • Ismétlés („flood"): Ha nem szándékos (azaz véletlen) az ismétlés, egy bejegyzés meghagyása mellett a többi példány törlésre kerül. Szándékos floodnak számít, ha egy regisztrált felhasználó az adott hozzászólást egy vagy több rovatban kettőnél több alkalommal helyez el.
  • Témarombolásnak számít még a törölt hozzászólás – részleges vagy teljes – visszamásolása és a törölt, összevont, áthelyezett rovatok újraindítása.
 18. Olyan hozzászólások, melyek nem ütköznek az eddig felsoroltakba, de mégsem kívánunk számukra nyilvánosságot biztosítani.

Letiltások

Tilos a fórumon, vagy a weboldalon bármely nyilvános hozzászólásban:

 1. kártyamegosztó szervert hírdetni,
 2. kártyamegosztáshoz elérést kérni,
 3. sorokat csrélni,
 4. bármely műsorszolgáltató rossz hírét kelteni,
 5. bármely készülékgyártó rossz hírét kelteni,
 6. bármely szoftverfejlesztő csapat munkáját becsmérelni, (Egészséges kritika, hibajelentés nem tartozik ide, de figyelni kell rá hol a határ. Szem előtt kell tartani azt, hogy nem kis munkát végeznek ingyen azért, hogy egyre jobban használható szoftverek kerüljenek a felhasználók kezébe.)

A felsorolt pontok bármelyikének megsértése a hozzászólás és az azt író felhasználó azonnali törlését vonja maga után!

A moderátorok a jogsértő, továbbá a kulturált társalgást szándékosan vagy ismétlődően akadályozó felhasználók jogosultságait korlátozhatják. A tiltás lehet ideiglenes vagy végleges. A leggyakoribb eltiltási tételek: egy nap, egy hét, egy hónap, végleges. A letiltási tételek nem kötelezően ebben a sorrendben követik egymást, adott esetben akár azonnal kiszabható a legsúlyosabb büntetés is.

Olyan nick használata, amely köthető egy - ideiglenes vagy végleges - tiltás alatt lévő másik felhasználói névhez, ugyancsak a mondott nick azonnali, végleges tiltását vonhatja maga után.

Az Adminisztrátor és a Moderátorok cselekedeteit a józan ész és a fórum belső szabályainak a szigorú betartása vezérli. Szigorúan tilos az Adminisztrátort és Moderátorainak cselekedeteit bármilyen formában (témában, üzenetben) bírálni. Eme szabály megsértése a felhasználó azonnali és végleges törlését vonja maga után.

Offtopic (vagy offtopik, röviden off)

Az adott témához nem kapcsolódó üzenet, megjegyzés. Kerülendő. Ha megtöri a témában folyó társalgást, azt a felhasználók – jogosan – zokon veszik. Privát természetű kommunikációra email küldését javasoljuk.
Ha mégis szándékosan offtopic bejegyzést követ el valaki, fogja rövidre, és jelezze az üzenetben (pl: OFF Nézd meg a leveleidet ON). Az „ontopic” vagy „on” a szigorúan a témához tartozó bejegyzés. Normális esetben ezt nem kell használni, és nem kell jelölni, ha témába vágó társalgás folyik.

Felhasznált hivatkozások:

Maklar község Fórum szabályzata